Sunday, June 26, 2011

IBU MITHALIAhli Jawatankuasa Persatuan Penduduk Fasa 3, Ustazah Rayah bt Abdul Ghani dinobatkan Ibu Mithali oleh Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) pada Hari Keluarga 19 Jun 2011 di Masjid Kariah Panchor Jaya usai Forum Perdana.
Ustazah Rayah merupakan pengasas Rumah Kebajikan Anakku Sayang Seremban (RKASS) dan Rumah Ibuku Sayang (ibu tunggal). Jasa beliau menabur bakti dengan membela 10 orang anak yatim dan ditempatkan di sebuah rumah yang amat selesa, penghantaran ke sekolah diuruskan dengan baik dan sentiasa mendisiplin mereka solat berjemaah di masjid.
Kepada ibu-ibu tunggal dibinakan sebuah rumah untuk mereka menumpang berteduh dan diberikan pendidikan agama sewajarnya. Walaupun ibu-ibu ini ada anak dan keluarga tetapi mereka ke Rumah Ibuku Sayang untuk mendapat pembelaan.
Berkat usaha gigih Ustazah Rayah kedua-dua buah rumah ini dibeli dengan derma orang ramai. Persatuan penduduk mengambil inisiatif menghulurkan sedikit bantuan kewangan dan buku-buku agama untuk perpustakaan anak yatim.

No comments:

Post a Comment